5 lucruri pe care sigur le faci greșit în vacanțe

Posted by on May 10, 2016 in Blog, Travel | 2 comments

5 lucruri pe care sigur le faci greșit în vacanțe

Știu sigur că sunt 5, nu știu de ce, că am pus titlul ăsta înainte să le enumăr. Probabil pentru că mi se tot învârt în cap în ultima perioadă și mă mai trezesc și eu vinovată de ele, deși mă lupt din răsputeri să nu.
Hai să vedem:

 1. Îți pui prea multe lucruri nefolositoare (haine) în bagaj

ina_bagaj_motor

Cum faci bagajul? „Să-mi iau și aia, și ailaltă, și tricoul cu flori, și rochia și sandalele și 7 cămăși și doi pantaloni și haine groase și paltonul de la bunica, și rochia de nănașă și 7 cravate și-o pălărie. Plus un costum de clovn acolo, că nu se știe, dacă îmi trebuie.
Așa înghesuiam și eu când plecam la mare, pe vremuri, totul într-un geamantan plin-ochi (de-acela mare, ce crezi, nu troller de încape în cabină la avion). Pentru doar 4-5 zile, că eram studentă sau proaspătă angajată, cine avea bani de mai multe zile!
Apoi m-am făcut motociclistă și am încercat să introduc aceeași cantitate de hăinăraie și cosmeticale într-un lat de palmă (pe doi) cât permitea prima mea motocicletă să iau bagaj. Sigur că n-am reușit.

Și am început să învăț. Cel mai bun sfat: ia pe jumătate din câte haine voiai să iei cu tine.
Al doilea, pe care îl făceam ca exercițiu, era să scot acasă la întoarcere totul din bagaje, și să pun într-o grămadă separată ce n-am folosit. Analizam, și data viitoare știam să nu le mai iau.
Al treilea – ia cu tine doar cosmetice în ambalaje mici. Dacă acum câțiva ani erau mai greu de găsit, acum ai absolut tot ce-ți trece prin cap în ambalaje mici, unele chiar reciclabile, să le păstrezi pentru următoarea vacanță. Le găsești pe la DM de exemplu și am mai văzut și la Auchan o selecție destul de bună.
Acum serios, în cât timp consumi un gel de duș? Un șampon? De ce l-ai căra pe tot pentru o vacanță de câteva zile sau o săptămână-două?

Corolar: îți umpli bagajul până la refuz, în loc să mai lași niște spațiu că poate te întorci cu niscaiva cumpărături sau suveniruri.
Soluția? Lasă două tricouri acasă și gelul de duș de 750 ml.

 1. Iei suveniruri din magazinele de suveniruri

suvenir Paris
Da, da, cele cu marfă chinezească. Sunt ieftine, sunt acolo toate la grămadă, trebuie să îi iei și lu’ unchiu și lu’ mătușa și lu văru’ de-al doilea magneți, să și-i pună pe frigider să să se uite cu admirație, de fiecare dată când întinde mâna după brânză, la bucata de gips care spune – uită mă, văru’ Costică, fu acolo-și-dincolo.
Bineînțeles că și eu am făcut așa. Încerc să nu mai iau „lucruri mici de pus la alții în casă”. Mai ales că la cât de des plec aș da faliment dacă aș veni de fiecare dată cu cadouașe pentru toți cunoscuții. Prefer să trimit vederi (scrise, pe hârtie, cu timbru, în poștă). Mi se par mai personale și mai plăcute, într-o notă vag-nostalgică.
În rest, îi iau câte ceva mamei și poate mai strecor una-două lucrușoare pentru alți prieteni.
Încerc să nu mă mai fac vinovată de băgatul mâinii în magazinul de chinezării, ci mai bine să iau ceva de la un artizan local, un atelier, un produs alimentar local.
Două exemple am în acest sens – când odată, în Paris, într-un asemenea magazin au intrat două fete cu ochi oblici și au ieșit dezamăgite că „it’s all made in China!”. Și-al doilea când m-am întors cu ceva absolut autentic din Thailanda pentru colegii de la muncă. În loc de niște bomboane fade de ciocolată din aeroport (sau scumpe și bune), am luat o frumoasă pungă de carne de porc caramelizată și picantă. Pe lângă amuzamentul cumplit că n-am vrut să le spun ce e (arăta a bomboană, nu a porc), celor curajoși le-a plăcut teribil.

 1.  Te ferești ca dracul de tămâie de bucătăria locală.

gandaci de mancare Thailanda
Sigur că dacă în Peru se mănâncă porcușori de Guineea, în Thailanda gândaci și în Mexic se bea viermele de la tequila, nu trebuie să faci și tu la fel.

Însă dacă refuzi orice contact cu aromele locale îți refuzi o parte de cultură a locului pe care încerci să-l vizitezi, și nu una oarecare, ci definitorie. Crezi că degeaba le spune italienilor macaronari, degeaba facem noi referire la mămăliga românească (care mai explodează din când în când)?
Ce-și pune omul în farfurie îi definește istoria, dezvoltarea, rafinamentul, legătura cu pământul. Dacă ții morțiș de pieptul de pui, crenvuștii și pateul de acasă, s-ar putea să ratezi jumătate din distracția unei călătorii.
Vinul și brânza din Franța, o paella în Spania, un cârnat cu muștar în Munchen, sunt o sumă de experiențe care nu trebuie să te scoată prea mult din confortul gastronomic cunoscut, dar care n-ar trebui ratate.
Plus că o indigestie la vremea ei face niște povești de pomină, am pățit eu în Rusia cu motorul, ceva de vis. Glumesc. Dar felurile tradiționale din ingrediente care îți plac le poți încerca.
stridii franta
Corolar: nu te ferești, dar mănânci la restaurantele turistice.
Soluția? Vezi unde sunt localnici așezați la mese. La terase e mai ușor, la restaurante poți să intri să vezi cum ți se pare atmosfera, dacă nu e ce trebuie, ieși repede de-acolo.

 1. Te duci în vacanțe cu oameni cu care nu ai aceleași gusturi

ina companion
Și când zic gusturi, mă refer strict la călătorii și modalități de petrecere a timpului liber. Chit că sunteți prieteni de-o viață și ieșiți săptămânal în oraș, e posibil ca atunci când plecați la drum să descoperiți că aveți interese complet diferite. Și de-aici certuri, nervi, stres, vacanțe stricate. Câteodată chiar în cuplu. Unii vor hăis, unii cea, unii vor să alerge să vadă-ei-tot (eventual într-un city break) alții sunt mai relaxați și realizează că bifatul de locuri turistice nu e deloc ceea ce ar trebui să fie o călătorie.
Eu am avut noroc, am găsit oameni cu care m-am potrivit în intențiile de petrecere a timpului scurt dintr-o vacanță. Sau ne-am mai ajustat pe parcurs, înțelegând că e perfect să mai faci compromisuri atâta vreme cât compromisul nu se transformă în a-ți strica vacanța. Mai bine plec singură decât să pățesc așa.

 1. Cel mai grav – știi exact cum va fi excursia respectivă dinainte de a pleca

vacanta perfecta

Am pățit tot soiul de pozne până acum prin plimbări. O pană de cauciuc cu motorul prin Austria, enterocolită (tot cu motorul) prin Rusia, diverse lucruri care s-au umflat în mine prin diverse țări (una cu care chiar am ajuns la operație, dar în România – și aici vreau să fac o paranteză să subliniez cât de importantă e o asigurare de călătorie).
M-am rătăcit furibund pe diverse trasee, și câte și mai câte. Nimic prea grav, nimic care să-mi strice complet bucuria călătoriei.
Însă am întâlnit persoane care știau dinainte de a pune piciorul în avion cum va fi vacanța lor, cât de perfect va străluci soarele pe plajă și exact cum se vor simți în fiecare momențel. Cum le arată lor reclamele strălucitoare cu oameni perfecți cu dinți perfecți zâmbind în salată. Salata perfectă.

Ei bine, nu.

O călătorie, oricât de mare sau de mică, fie ea și un weekend într-o altă capitală, e o ieșire din confortul, spațiul și obișnuințele personale, și se poate să meargă într-o direcție complet neașteptată și câteodată chiar dificilă. Ce trebuie să ținem minte e că sigur ne vom întoarce mai bogați de-acolo, indiferent cât cheltuim.

Ce-am uitat? Și, pentru cei care au călătorit cu mine, ce-am mai greșit în afară de acestea?

Dacă ți-a plăcut încearcă și:

Bună ziua națiune!
7.
Da, plec singură cu motocicleta prin...
468 ad

2 Comments

 1. Auzi, totusi…oricat de mic e bagajul, un costum de baie tot intra!
  PS
  Costum da, PROSOAPE, CEARCEAFURI, USCSTOARE DE PAR samd NU!!!

 2. Aș reformula ce ai spus tu. Un costum de baie e OBLIGATORIU. De când am plecat odată fără și am chițăit pe lângă piscina de la cazare, nu mai plec nicăieri fără. E ca periuța de dinți 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum îți calculezi traseul și bugetul pentru vacanța de vară | SlowRide - […] frumos), sau la restaurant, sau din supermarket, sau din ce ți-ai luat de-acasă… (Eu prefer bucătăriile locale, deci nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *